Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nihal Özşeker, dünyada 1.2 milyar kişinin sigara içtiğini belirterek “Bir yılda 5 milyon kişi sigaradan ölüyor. Sigara içmek kişinin yalnız kendisine değil çevresine de zarar verir. Çevresel sigara dumanında kanser yapıcı maddeler sigaradan çekilenden 10 kat daha fazla bulunmuştur" dedi.
Acıbadem Tıp Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nihal Özşeker, açıklamada bir yılda 5 milyon kişinin sigaradan öldüğünü söyleyerek, “2030 yılında 2 milyar sigara içicisi olacağı tahmin ediliyor, bu da yılda 10 milyon kişinin sigaranın yarattığı hastalıklardan öleceği anl..... geliyor” diye konuştu. Sigara içen kişilerin sadece kendilerine değil, çevreye de büyük zarar verdiklerine işaret eden Dr. Özşeker, “Çevresel sigara dumanında kanser yapıcı maddeler sigaradan çekilenden 10 kat daha fazla bulunmuştur’’ dedi.
SİGARADA 50 KANSER YAPICI MADDE VAR
Çevresel sigara dumanı yani pasif içicilik yoluyla dünyada 600 bin kişinin öldüğüne dikkat çeken Dr. Özşeker, “Ülkemizde ise her yıl 8 bin 750 kişi pasif içicilikten hayatını kaybediyor. Sigarada 4 bin madde var ve 50 tane de kanserojen madde tespit edilmiş. Pasif içicilik koroner arter riskini de artırıyor. Sigara içenlerle aynı ortamda yaşayanlar yüzde 20-50 daha fazla koroner arter hastası oluyor” diye konuştu.
TÜRKİYE SİGARAYA 10 MİLYAR DOLAR HARCIYOR
Sigaraya bağlı olarak gelişen sağlık sorunları için Türkiye’nin harcadığı yıllık giderin 8 ile 10 milyar dolar olarak hesaplandığını ifade eden Dr. Özşeker, şunları söyledi:
“Tütün kontrolünde temel hedef sigara tüketimini hızla azaltmak. Bunun için yasalar çıkarılıyor ve bunu teşvik edici, hekim kontrolünde sigara bırakmayı sağlamaya yardımcı polikliniklerin oluşturulması gerekiyor. Sigara içenlere yönelik sağlık kontrollerinin yapılması, sigaraya bağlı herhangi bir hastalığı olup olmadığının tespit edilmesi, kontrol altına alınması ve kişiye özel tedavi programının oluşturulması gerekiyor.”
İÇENLERİN YÜZDE 70’İ BIRAKMAK İSTİYOR
Dr. Özşeker, sigara içenlerin yüzde 70’inin hayatlarının bir döneminde sigarayı bırakmayı düşündüğünü belirterek, “Yüzde 30’u her yıl deniyor, bırakıyor. Yüzde 10’u kendi kendine destek almadan bunu başarıyor. Sigara bırakma polikliniklerinde kişinin uyumuna bağlı olarak yüzde 40’lara kadar ulaşıyor bırakma oranları” diye konuştu. Dr. Özşeker, tekrar başlama riskine karşı dikkatli olunması gerektiğini ifade ederek “Sigarayı bırakma polikliniklerinde hekimlerin ve bırakmak isteyenlerin tüm çabalarına karşın, tekrar sigaraya başlama riski her zaman var. Bu nedenle hep geri dönüşü yaratan sebepleri konuşmak gerekiyor. Sigaraya tekrar başlamaya neden olacak davranışlar inceleniyor” dedi.
Dr. Nihal Özşeker, kişinin bir yıl sigara içmemeyi başarabildiği takdirde sigarayı bırakmış olarak kabul edileceğini de sözlerine ekledi.
No comments:
Post a Comment