Friday, September 17, 2010
Sakız çiğneme hakkında bilmediğiniz gerçekler
British Medical Journal’da bu hafta yayımlanan bir makalede, aşırı sorbitol tüketiminin tehlikelerine dikkat çekildi.
Pek çok şekersiz sakızda sorbitol isimli tatlandırıcı bulunur. Bir tür laksatif olan sorbitol, ince bağırsak tarafından çok zor absorbe edilir.
Kronik diyare, karın ağrısı ve tehlikeli boyutlarda aşırı kilo kaybı bulunan iki hastanın yemek yeme alışkanlıklarının analiz edilmesiyle birlikte, problemin sorbitol içeren sakızların aşırı tüketimine bağlı olduğu tespit edildi.
Hastalardan birinin 21 yaşında genç bir bayan olduğu, ve günde ortalama 16 sakız çiğnediği, yani günde 18-20 g sorbitol tükettiği açıklandı. 46 yaşında olan diğer hastanın ise, günde yaklaşık 30g sorbitol tükettiği belirtildi.
Sorbitol tüketiminin sonlanması ile, her iki hastanın da iyileştiği ve normal kilolarına döndükleri gözlemlendi.
Uzmanlar, tüketicilerin genellikle sorbitolün muhtemel yan etkilerini bilmediklerini belirtiyorlar. Diyare, karın ağrısı gibi şikayetleri olan kişiler bunun nedeninin sorbitolün laksatif etkisi olabileceğini genellikle düşünmüyorlar.
Sorbitol tüketiminin kronik diyare ve bağırsak bozukluklarının yanı sıra, %20 gibi ciddi boyutlarda kilo kaybına da neden olduğunu söyleyen uzmanlar, sebebi belirlenememiş aşırı kilo kaybının görüldüğü durumlarda, sorbitol içeren yiyeceklerin tüketiminin dikkate alınması gerektiğini belirtiyorlar.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment