Friday, September 17, 2010
Yaz aylarında vücut direncini arttıracak öneriler
“Günde en az 2.5 litre su için”
Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ömer Faruk Yolcu, yaz mevsiminde hava sıcaklıklarındaki yükselme ve beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler nedeniyle hastalıklarda da artış gözlendiğini söyledi.
Havaların ısınmasıyla birlikte insanların dışarıda daha uzun vakit geçirdiğini, bu nedenle de vücuttan fazla miktarda sıvı kaybı olduğunu belirten Samsun Park Tıp Merkezi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ömer Faruk Yolcu, yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte bebek, çocuk, yaşlı ve hamilelerle tansiyon, kalp, şeker gibi kronik hastalıkları bulunan kişiler başta olmak üzere vücutta fazla su kaybı meydana gelmesi sonucu bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemlerinin baş gösterebileceğini açıkladı.
Dr. Ömer Faruk Yolcu, “Artan sıvı kaybını önlemenin en kolay yolu su içmektir. Bu nedenle susama hissi olmasa bile günde en az 2 ile 2,5 litre arasında su tüketilmesine özen gösterilmesi gerekir. Asitli ve gazlı içecekler yerine süt, ayran, taze sıkılmış meyve suları, bitki ve meyve çayları tercih edilmelidir. Bebek ve çocuklar sıvı kayıplarını ifade edemeyebilecekleri için ebeveynleri daha dikkatli olmalıdır” dedi.
Yaz sıcaklarının arttığı son günlerde yağlı besinler yerine taze meyve ve sebze tüketmenin önemine değinen Dr. Yolcu, “Sıcak yaz aylarında besinler seçilirken hafif ve sulu gıdalar tercih edilmelidir. Kızartma ve aşırı yağlı besinler yerine taze sebze ve meyvelere ağırlık verilmelidir. Yaz aylarında vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral alımını sağlamak için her gün karpuz, üzüm, çilek, kiraz ve şeftali gibi yaz meyveleri bol bol tüketilmeli, mercimek, nohut gibi besinlere sofrada yer verilmeli, fırında pişirme, ızgara ve haşlama yöntemleriyle hazırlanan besinler tercih edilmelidir. Yazın aşırı sıcaklarda dengeli ve yeterli beslenme oldukça önemlidir.
Yeterli ve dengeli beslenme, dört besin grubunda bulunan besinlerin yeterli miktarda tüketilmesiyle sağlanır. Bu besinler süt grubunda yer alan süt ve yoğurt, et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta, peynir ve kuru baklagiller, sebze ve meyve grubu ile tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç, mısır ve tarhanadır. Yaz aylarında tüketilen yağlı ve hamurlu yiyecekler ise aşırı sıcaklarda vücutta yorgunluğa, baş ağrısı ve tansiyona neden olur” dedi.
Etiketler:
çilek,
dengeli beslenme,
Dr. Ömer Faruk Yolcu,
Gastroenteroloji
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment